Textilalapanyagok

Amit a textilszálakról tudni kell:

Egyértelmű, hogy az egészséges textilekhez természetes alapanyagú szálakat választunk. Azonban az újrahasználható pelenkák esetében mégis ésszerű és szükséges a szintetikus szálak mérsékelt felhasználása. Figyelembe véve az egyre szűkösebb nyersanyagforrásokat, ma már ésszerű kiegészítést kínálnak a természetes szálak mellé a megújuló alapanyagokból készülő szintetikus szálak is (pl.: Lyocell/Tencel®).

Lentebb egy rövid áttekintés keretében megismerheti az általunk használt textilalapanyagokat:

Természetes szálak

 • Pamut (organikus termesztésű gyapotból)

  Évezredek óta a pamut a legkedveltebb természetes anyagszál. Puha, könnyű tisztítani és jó a nedvszívóképessége. A gyapot termesztéséhez nagyon sok víz szükséges és emellett a hagyományos gazdálkodás során aránytalanul sok műtrágya, méreganyag kerül felhasználásra és a növények génmanipulációját is gyakran alkalmazzák. Ezért mi évek óta különös figyelmet fordítunk arra, hogy az általálunk felhasznált pamut alapanyagok ellenőrzött biológia termesztésből származzanak.
 • Gyapjú

  A gyapjú az ideális hőszabályozó. Nyáron hűs, télen meleg. A gyapjúszálak külseje taszítja a vizet, a belseje pedig vonza azt. A nemezelt és lanolinnal kezelt gyapjú vízálló, légáteresztő és enyhén antibakteriális hatással rendelkezik, ezért kellemetlen szagot sem képez.
 • Lavalan®

  Újszerű és rendkívül mosásellenálló a polar gyapjú (90% élőgyapjú, 10% Ingero™ - egy új természetes szintetikus szál kukoricakeményítőből). Ez az anyag rendelkezik a gyapjú jó tulajdonságaival és emellett 60° -ig mosható mosógépben. Ökotex Standard 100 alapján károsanyag mentes.

 • Selyem

  A selyem hűti és nyugtatja a bőrt, gyulladásgátló hatásával segíti a gyógyulás folyamatát. A selyem szálak hővezetőképessége a bőrhöz közel tartja a meleg levegőt, így hideg időben is kényelmes viseletet biztosít.

Természetes alapú szintetikus szálak

 • Viszkóz/Liocell-Tencel® (VC)

Cellulózból nyert szál (őshonos fából). Erősen nedvszívó, strapabíró és selymesen puha. A viszkóz, lyocell illetve tencel® legújabb generációját egy zárt gyártási eljárás során állítják elő, vegyszerek hozzáadása nélkül és nagyon kevés víz felhasználásával (kb 90%-kal kevesebb vízfelhasználás, mint a pamut esetében). További információért látogasson el a következő oldalra: http://www.lenzing.com/fasern/tencel.html

 • Ingeo™/Polilactid (PLA)

  Megújuló nyersanyag: a szálak kukorciakeményítőből készülnek.

Szintetikus szálak

 • Poliészter (PES)

  A poliészter szálak szakadás és kopásállóak és szinte semennyi nedvességet nem szív magába. Emiatt szívesen keverik pamut szálakkal annak érdekében, hogy ezáltal egy strapabíró, formatartó anyag jöjjön létre.
 • Poliamid (PA)

  Rugalmas, erős és könnyen tisztítható szál (pl: fürdőruháknál alkalmazzák)
 • Polipropilén (PP)

  A legkönnyebb textilszál, ami kopás és vízálló. Ennek a tulajdonságának köszönhetően kellemes és száraz viseletet biztosít.
 • Poliuretán (PU)

  Egy bevonat a légáteresztő membránoknak, az elasztán alapanyaga (szintetikus gumi).
 • Stay-Dry (PES/PP)

  Ezzel a névvel ellátott anyagok különösen gyorsan vezetik el a nedvességet a bőrtől és megakadályozzák az újranedvesedést. Ez különösen fontos, amikor a nedves ruhadarabot vagy pelenkát hosszabb ideig hordani kell, nincs lehetőség a cserére.